De Huckepack-Prijs

De Huckepack prentenboeken prijs

Logo HuckepackpreisKinderen sterker maken met behulp van prentenboeken, ze ondersteunen met verhalen en afbeeldingen die moed geven, en hen helpen om vooruit te kijken. Dat is het doel van de Duitse Huckepack prentenboekprijs. In 2016 opgericht door de Fantastische Bibliotheek Wetzlar en het Bremer Institut für Bilderbuch Forschung.

Huckepack JuryDe jury gaat specifiek op zoek naar boeken die taalkundig en esthetisch van een hoog niveau zijn, maar daarbij de toehoorders, die weinig of geen ervaring hebben met prentenboeken of voorlezen, niet uit het oog verliezen.
De verhalen die worden verteld, moeten emotioneel ontroerend zijn, maar rekening houden met beginnende geletterdheid.
De Huckepack-prentenboeken bieden de mogelijkheid om kinderen mentaal bij te staan en hen (en de volwassenen die ze voorlezen!) manieren laten zien om problemen op te lossen en creatief en constructief met conflictsituaties om te gaan.

Elk najaar vindt het eerste beoordelings-weekend plaats, waarin de juryleden de titels lezen die in dat jaar verschenen zijn. Besproken wordt hun Huckepack-potentiaal: Welke waarden worden in de prentenboeken overgebracht? Kunnen de prentenboeken in specifieke situaties worden gebruikt? Bij welke doelgroep passen de verhalen?
In januari vindt er een tweede bijeenkomst plaats voor prentenboeken die pas na de Frankfurter Buchmesse zijn verschenen. Het resultaat van deze twee sessies is de Nominierungsliste.pdf , die meestal 11 prentenboeken bevat. Daaruit wordt tot slot de prijswinnaar gekozen.

De jury bestaat momenteel uit (in alfabetische volgorde): Maren Bonacker, Sabine Coldehoff, Martina Ducqué, Dr. Elisabeth Hollerweger, Marco Holmer, Angelika Nitschke en Bettina Twrsnick.