Beestenspul

Voorstelling over het javaanse dwerghertje Kantjil.

“Aan de rand van een groot bos leefde het kleine hertje Kantjil. Zijn grootste wens was om naar de akker van pa Kromo te reizen. Daar groeiden namelijk heerlijke worteltjes. Zijn lievelingseten! Helaas lag die akker aan de àndere kant van het bos. En midden in het bos woonde Si Matjan, de tijger, die altijd honger had.”

Kantjil

De voorstelling is een bewerking van verhalen over het fabeldier Kantjil. Kantjil is maar een klein dwerghertje en daarom een uitstekend lunchhapje voor de hongerlap Tijger.
De voorstelling gaat over de listen en lagen die Kantjil bedenkt om zijn grote vijand te slim af te zijn en ondertussen rustig zijn lievelings-gerecht te kunnen eten.

Overlevering

De Kantjil-verhalen zijn al enkele eeuwen oud en komen uit Indonesië. Omdat de verhalen mondeling overgeleverd zijn, bestaan er geen vastomlijnde Kantjil-verhalen. Iedere verteller kan weglaten of toevoegen wat hem bevalt. Vaak worden verhalen verteld die uit verschillende scenes bestaan bijvoorbeeld: Kantjil met de tijger, Kantjil en de slang, kantjil bij de krokodil, enzovoort. Het valt op dat in de verhalen de dieren kunnen praten. Dit hangt samen met een Islamitische overlevering die zegt dat Salomo de taal der dieren verstond. Daaruit ontstond het idee dat de dieren ten tijde van Salomo konden denken en spreken.

De voorstelling

Beestenspul is een vertel-voorstelling voor kinderen van 5 t/m 9 jaar en hun ouders. Hij kan gespeeld worden in scholen, buurthuizen, bibliotheken en theaters. De lengte van de voorstelling is ongeveer 50 minuten. Bij de voorstelling is een uitgebreide lesbrief beschikbaar.

Reacties, foto’s en posters van de voorstellingen kunt u vinden bij het onderdeel Publiciteit.

De voorstelling werd gemaakt door:

  • Teksten: Marco Holmer.
  • Aankleding: Roos Klaasen.
  • Fotografie: Marjan Holmer
  • Lesbrief: Margriet van Galen