De Delicate Dis

Een theatrale vernissage

Op 24 en 25 mei 1997 organiseerde beeldend kunstenares Marij Nielen in Utrecht het kunstdiner “De Delicate Dis”.
Een smaakvol diner bij een schilderijen-expositie. Tijdens de expositie werd elk werk van commentaar voorzien door smaakmakers uit de disciplines spel, dans, mime, muziek, vertel- en kook-kunst.

Afstand en nabijheid

Over dit initiatief vertelde Marijke Nielen: “Zoals vaker in mijn projecten speel ik met afstand en nabijheid, met de toegankelijkheid van kunst.
Als bezoeker van de expositie heb je de schilderijen als het ware beet. Doordat bovendien de performers ieder een persoonlijk commentaar geven op een door henzelf gekozen werk, komen de schilderijen tot leven.
Ik wil het effect bereiken dat je hebt wanneer een zanger na een optreden rechtstreeks het publiek inloopt. Ik wil het persoonlijke aan het basale koppelen”.

Thuis

De optredens, tijdens het diner, van pianiste Nora Mulder, mimespelers Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan, speelster Martina Gijsbers, kok Jan van Geloven, fluitist Mark Alban Lotz en verteller Marco Holmer waren deels voorgekookt, deels geïmproviseerd. Marco Holmer bedacht en vertelde, bij het bovenstaande schilderij het verhaal “Thuis”

Schilderijen: Marij Nielen