Festival Almere

Een bijzonder vertelfestival in Almere Buiten

Stelt u zich een gewone zaterdag aan de rand van de zomer voor. Verhalenvertellers uit binnen en buitenland bouwen hun tenten op aan het terrein aan de Rio de Janeiroweg in Almere Buiten. Drie jaar lang organiseerde het Verhalenbedrijf in dat bonte tentenkamp het “Vertelfestival BUITEN-gewone verhalen in Almere-BUITEN”.

Open Air

Voor Nederland is een vertelfestival in de open lucht een bijzondere gebeurtenis, maar in veel andere landen zijn verhalenvertellers een doodgewoon straatbeeld. Zoals de zeepkist-vertellers die wekelijks in het Hyde Park in Londen staan. In India, op de markt, kun je altijd een verteldoek zien hangen. Zo’n bont beschilderd wandkleed met afbeeldingen uit verhalen. De klant wijst zijn lievelings-verhaal aan en de verteller doet zijn werk.
Die vanzelfsprekendheid wilde Het Verhalenbedrijf ook in Almere realiseren als onderdeel van het actieplan cultuurbereik van het ministerie van OCW.

Verhalen en tenten

Tijdens het festival werd die sfeer opgeroepen door vertellers met verhalen uit verschillende landen in tenten uit verschillende landen. In de jaren 2001, 2002 en 2003 traden op: Nico de Verhalenman, Angèle Jorna en Lamin Kuyateh Afrika), Bea de Groote, Paul Middellijn (Suriname), Janna van den Berg, Anne van Delft, Anton Groothuis en Arnoud Dalkman, Martin Elrodt en Matin Thoms (Duitsland), Nilo Berrocal (Peru), Lina Decock (België). De circustheaterschool Poehaa uit Arnhem zorgde voor de acts en de aankleding.

Organisatie

“BUITEN-gewone verhalen in Almere-BUITEN” was een initiatief van de Bibliotheek Almere en de Gemeente Almere, afdeling kunst en cultuur. De artistieke en organisatorische coördinatie werd verzorgd door Marco Holmer.
Het evenement werd financieel gesteund door de gemeente Almere, het VSB-fonds en het Prins Bernhard-fonds.