Cultureel erfgoed

“Van wie is die koffer?” is een project over cultureel erfgoed voor de onderbouw van de basisschool

Op een dag staat er een spannende koffer in het klaslokaal van de kleutergroep op een Rotterdamse basisschool. Het is een echte reiskoffer, vol labels en etiketten. Niemand weet van wie de koffer is. De leerkracht legt de kinderen uit dat ze de eigenaar maar moeten opsporen. De koffer kan open en in tasjes, zakjes, doosjes en geheime vakken zitten voorwerpen die iets onthullen over de eigenaar. Die voorwerpen vertellen een verhaal.

Twee weken later klopt er iemand aan de deur. Meneer Puntjes is zijn naam. Hij is zijn koffer kwijt. Maar voordat hij deze koffer mee mag nemen moet hij eerst bewijzen dat het echt zijn koffer is. Klopt zijn verhaal met de verhalen van de voorwerpen uit de koffer?

Cultureel erfgoed

“Van wie is die koffer” is een project over cultureel erfgoed voor kleuters, waarbij kinderen uit de drie laagste groepen van het primair onderwijs kennismaken met voorwerpen uit collecties van musea. Het is een samenwerkings-project tussen de SKVR, het Maritiem Museum, het Wereldmuseum, het Historisch Museum, Museum Boijmans van Beuningen en het CED- Rotterdam.

Verhalen

De verhalen die meneer Puntjes bij de voorwerpen vertelt zijn gecomponeerd door verteller Marco Holmer van het Verhalenbedrijf:

  • Het verhaal van zijn grote vriend de porseleinen deurkruk, die hem altijd begroet.
  • Het verhaal van de pop van Tante. Uit Turkana. De pop waar je nooit mee mocht spelen (alleen maar naar kijken).
  • Het verhaal van de toverplunjezak, waarmee op zondagmiddag opa veranderde in een kapitein.

Vragen stellen

“Van wie is die koffer” leert kinderen om vragen te stellen en na te denken over voorwerpen die ze niet kennen. Zij ontdekken dat voorwerpen voor mensen een betekenis kunnen hebben die niet in geld is uit te drukken. Mensen bewaren dingen vaak omdat er een herinnering aan kleeft. Het project werd gecoördineerd door de SKVR en geïnitieerd door Bureau Erfgoed Actueel.