I – Links

Weblinks behorend bij het boek Professioneel Vertellen van Marco Holmer.

Erzählwerkstatt
Kinderdagverblijven in Duitsland maken in het Project ‘Erzählwerkstatt’ werk van de inzet van vertellen bij de vorming van peuters en kleuters.
School vol van verhalen
Basisscholen in Nederland sluiten zich aan bij de ‘Een school vol van verhalen’ en geven het vertellen en de verhalen een prominente plaats in hun onderwijs. (Helaas is de oorspronkelijke website van de stichting niet meer online.)
Borgerhout
In de wijk Borgerhout in Antwerpen (België) wordt in september 2006 “Het huis van verhalen” geopend om een plek voor senioren te bieden om te vertellen en voorgelezen te worden.
Shoah VHF
De Shoah Visual History Foundation documenteert sinds 1994 de gesproken verhalen van overlevenden van de Shoah.
Chief Storyteller
IBM voerde, in de 90er jaren, als één van eerste firma’s de functie ‘Chief Storyteller’ in. Deze kreeg als taak had om de ‘corporate stories’ van de firma op een toegankelijke manier te vertellen. (Helaas is de link naar de oorspronkelijke tekst niet meer op de IBM website beschikbaar)
Geheugen van oost
Het Amsterdams historisch museum lanceerde in 2003 de website Het geheugen van oost’. Dit project maakt de verhalen van de bewoners van Amsterdam Oost toegankelijk.
Cup-a-Soup
Spannende verhalen in de Unox campagne “Hoe diep is jouw dip? Vier uur, Cup-a-Soup. Dat zouden er meer moeten doen!”.
In Europa
In het boek “In Europa” doet schrijver Geert Mak verslag van een reis door het Europa van de twintigste eeuw. Zoals hij zelf aangeeft ‘Een soort eindinspectie: hoe lag het continent erbij, aan het slot van de twintigste eeuw?’
Museja
Het Etnografisch museum in Antwerpen werd in 2009 gesloten. Vanaf 2011 zal de collectie van het Etnografisch Museum deel uitmaken van het dan te openen Museum aan de Stroom. De informatie over het Museja-projekt is daarom niet meer op het internet te lezen.
Erzählwerkstatt Bremen
Vertelde verhalen kunnen een grote rol spelen bij de taalverwerving van kinderen. Johannes Merkel en Julia Klein, van de universiteit Bremen, werkten in de ‘Erzählwerkstatt Bremen’ aan de ontwikkeling van speciale grammaticale vertellingen.
Phoenix
Verhalen verschaffen zowel vertellers als luisteraars een kader. Voor Wiebe Veenbaas van instituut Phoenix in Utrecht vormen verhalen de kern van zijn werk als therapeut en adviseur.
Storyline
In thematisch onderwijs is de motiverende en bindende werking van verhalen meer dan een middel. In 1967 werd in het Jordanhill College of Education, Glasgow de ‘storyline approach’ geboren.