Organisaties (NL)

Vertel-organisaties in Nederland

Stichting Vertellen
De stichting vertellen houdt zich bezig met het stimuleren van de vertelkunst. Op de site o.a. een lijst met Nederlandse vertellers en een vertel-agenda.
Wereldverteldag in Nederland
Tijdens de Wereldverteldag worden op verschillende plaatsen door heel Nederland verhalen verteld.
Meertensinstituut
Het Meertensinstituut doet onderzoek naar de Nederlandse Cultuur, waaronder volksverhalen. Het instituut beheert een verhalendatabank en een uitgebreide bibliotheek. Het verzorgt publicaties over de verhalen en vertellen.
Theaterinstituut
De databank en catalogus van Theater Instituut Nederland biedt online toegang tot 65.000 titels van voorstellingen, 140.000 beschrijvingen en afbeeldingen van materialen uit onze collecties en 2300 adressen (ook weblinks) van professionele theaterinstellingen.
Handtheater
De stichting Handtheater stimuleert voorstellingen en optredens in de Nederlandse Gebarentaal.
De Verhalenboot
De Verhalenboot is een drijvend vestzaktheater zoals dat er in vroeger tijden was, met rode velours en donker, glanzend mahonie. Het grootste verteltheater van Nederland.
Stichting Vertelcultuur
De Stichting Vertelcultuur houdt zich bezig met het verzamelen, archiveren, publiekelijk beschikbaar maken, de wetenschappelijke bestudering en het uitdragen van de mondelinge vertelcultuur en volksverhalen in Nederland.