De oorlog van de kraaien en de uilen

Een meedenk-voorstelling over de thema’s oorlog en vrede

In het zuiden van India stond een boom op een hoge berg. Die boom had veel lange takken en veel bladeren, en er waren duizend kraaiennesten. De kraaien hadden een koning en leefden in vrede en overvloed. Een eind verderop lag een andere berg waar uilen in grotten en spleten leefden. Ook zij hadden een koning, Traditioneel waren de uilen en kraaien vijanden van elkaar.
Op een nacht bracht de koning van de uilen, in het geheim, zijn leger bijeen om de kraaien onverwacht te overvallen. Ze doodden vele kraaien, vernietigden de nesten en keerden triomfantelijk terug.
De volgende dag riep de koning van de kraaien zijn ministers en zei: “Jullie hebben gezien wat de uilen ons hebben aangedaan. Ik ben bang dat ze terug zullen komen. We moeten iets doen. Daarom moeten we de juiste diplomatieke methode kiezen. Welke methode heeft jullie voorkeur? Denk daar over na en vertel het me.’

De Panchatantra

Het verhaal van de oorlog van de kraaien en de uilen, komt uit de Panchatantra. Een Indiaas boek uit de 3e eeuw. Een combinatie van een fabelboek en een politiek leerboek. Het werd gebruikt in de Indo-Iraanse cultuur om vorsten aan het hof te onderwijzen in de kunst van het bestuur en de wereldse wijsheid.

Vrede en oorlog

Marco Holmer liet zich door de fabels en de verhaalstructuur van dit oude, de wereld rondzwervende, Indiase boek, inspireren.
Het resultaat is een voorstelling over de twee, nauw met elkaar verbonden, thema’s oorlog en vrede.
Met het publiek onderzoekt Marco de vraag op welke manier de kraaien het beste kunnen reageren op de aanval van de uilen. Een programma dat uitnodigt tot nadenken en discussie.

De voorstelling

De voorstelling is bedoeld voor jongeren en volwassenen en kan worden gespeeld in theaters en op scholen.
De lengte van de voorstelling is ongeveer 75 minuten.

Reacties, foto’s en posters van de voorstellingen kunt u vinden bij het onderdeel Publiciteit.

De voorstelling werd gemaakt door:

  • Tekstbewerking: Marco Holmer.
  • Uitvoerende: Marco Holmer (af en toe samen met Julia Klein)
  • Toneelbeeld: Marco Holmer.