Hollanders en Duitsers op reis

Verhalen die over de grens wandelen

„Nederlanders zijn geen Duitsers; ze hebben een eigen taal, een eigen geschiedenis met een roemrijk verleden, die volledige erkenning verdiend.
Wij willen met het land op een brede vriendschappelijke basis omgaan, en als het land zich in het trein- en visserijverkeer wat inschikkelijker toont, dan zijn de grootste hindernissen uit de weg geruimd en staat niets meer de hartelijke, oprechte en trouwe vriendschapsbanden in de weg.“
(Otto von Bismarck, Duitse Rijkskanselier (1815-1898)

Clichébeelden.

Sinds Marco Holmer in Bremen woont, vragen vele Hollanders hem “hoe Duitsland nu echt is”, terwijl Duitsers van hem wilden weten of Nederlanders inderdaad zo tolerant zijn. Marco staat dan met zijn mond vol tanden te zoeken naar een acceptabel antwoord.
Uit die vragen is de voorstelling ontstaan. Een klein onderzoek naar de cliché-beelden in verhalen onder het motto: “Alle Duitsers zijn…” ” Elke Nederlander heeft…”.
Vertelt wordt van Duitse prinsen in Nederland, koningen die beroemd willen worden, van gaten in de dijk, hansen die naar Holland willen, armoede en rijkdom, idealisme en pragmatisme. Natuurlijk komt Koningsdag ook aan de orde.

De voorstelling

De voorstelling is bedoeld voor jongeren en volwassenen en kan worden gespeeld in theaters en op scholen.
De lengte van de voorstelling is ongeveer 90 minuten.

De voorstelling werd gemaakt door:

  • Verteller: Marco Holmer (af en toe samen met Raymond den Boestert)
  • Teksten: Bert Oosterhout, Marco Holmer, Johann Peter Hebel .
  • Toneelbeeld: Marco Holmer.