Mijn tante Pilar

Een voorstelling over de liefde, naar aanleiding van foto’s van Rommert Boonstra.

Mijn Tante woonde in een gekkenhuis. Zij had daar een eigen kamertje en daar mochten geen mannen naar binnen. “Jongeheer u mag niet naar binnen hoor! Dan wordt mevrouw Pilar onrustig. U kunt in het vervolg beter thuis blijven. Gaat u daar maar even op de bank zitten.”

In de voorstelling “Mijn tante Pilar” brengt neef Felipe, voor het eerst sinds veertig jaar, een bezoek aan zijn bejaarde tante in het gekkenhuis. Tijdens het wachten op de bank in de gang vertelt hij over die ene keer dat hij als jongen bij zijn tante logeerde. De logeerpartij waarop hij ontdekte dat zijn tante een geheim koesterde.

De verhalen in de voorstelling spelen zich af in een groot landhuis in Spanje. De verteller introduceert spelenderwijs de verschillende personen die tijdens die bewuste logeerpartij een rol speelden. Het publiek maakt kennis met Miquel de butler, Maria de naaister, Jesus de paardenknecht en vooral met die vreemde Tante. Gaandeweg wordt het publiek meegesleept met de speurtocht van Felipe naar de geschiedenis die Tante verborgen houdt.

Portretfoto’s

De voorstelling “Mijn tante Pilar” is ontstaan naar aanleiding van vier bijzondere portretfoto’s van de bekende Rotterdamse fotograaf Rommert Boonstra.
De vrouwen op die foto’s, hun oogopslag, hun houding en de sfeer van de enscenering inspireerden Marco Holmer tot deze voorstelling. Samen met de muziek van Nora Mulder vormen de foto’s het decor waartegen de onthulling van het geheim van Tante Pilar plaatsvindt.

De voorstelling

De voorstelling is bedoeld voor jongeren en volwassenen en kan worden gespeeld in theaters en op scholen.
De lengte van de voorstelling is ongeveer 75 minuten.

Reacties, foto’s en posters van de voorstellingen kunt u vinden bij het onderdeel Publiciteit.

De voorstelling werd gemaakt door:

  • Teksten: Marco Holmer.
  • Regie: Jan van Rossum.
  • Foto’s: Rommert Boonstra.
  • Muziek: Nora Mulder.
  • Toneelbeeld: Roos Vlasblom.
  • Kostuum: Gytha Paulusma.