Offensive Bildung

Project “Erzählwerkstatt” stimuleert de vertelcultuur in kinderdagverblijven.

Het project Erzählwerkstatt streeft naar een langdurige implementatie van de vertelcultuur in kinderdagverblijven. Het zwaartepunt ligt daarbij op een interculturele benadering.
Met behulp van nascholing en begeleiding worden zowel beroepskrachten als ouders en vrijwilligers getraind in de kunst van het verhalen vertellen. Door deze opzet maakt het vertellen deel uit van de totale leefwereld van het kind, en kan worden ingezet als middel bij het intercultureel leren.

Activiteiten en ideeën

Aan de deelnemende instellingen biedt het project een bijzondere, intensieve samenwerking: professionele (vertel)kunstenaars werken nauw samen met beroepskrachten en begeleiders ter plaatse.
Ideeën en voorstellen voor interculturele vertelactiviteiten worden gezamenlijk voorbereid, uitgevoerd en geëvalueerd. De twee jaar durende samenwerking tussen project en instelling wordt in verschillende fasen opgebouwd: training, begeleiding, en integratie. Deze zijn dusdanig op elkaar afgestemd, dat het vertellen en beluisteren van verhalen een vast onderdeel van de dagelijkse pedagogische aanpak kan worden.

Offensive Bildung

Het project “Erzählwerkstatt” is een van de zeven projecten van het innovatieprogramma “Offensive Bildung”. Dit programma stelt zich tot doel de voorschoolse-vorming van kinderen in kinderdagverblijven te ondersteunen.
Offensive Bildung werd in 2005 vanuit de praktijk ontwikkeld, door de stedelijke- protestantse- en katholieke- besturen van de kinderdagverblijven in Ludwigshafen. Het programma wordt in ongeveer 90 Kinderdagverblijven van de betrokken besturen uitgevoerd, en door wetenschappelijke deskundigen begeleid en getoetst.
De projecten worden financieel ondersteund door BASF SE – The Chemical Company in Ludwigshafen.

Het project

Het projekt “Erzählwerkstatt” in het kader van “Offensive Bildung” is intussen beeïndigd. Het project wordt echter in verschillende steden en in samenwerking met verschillende organisaties opnieuw uitgevoerd. Meer informatie daarover vind u hier

De effecten van het project werden wetenschappelijk onderzocht en gedocumenteerd. Het rapport kunt u downloaden op de website van Offensive Bildung.

Bij de “Erzählwerkstatt” waren betrokken:

Artistieke leiding:

 • Thomas Hoffmeister-Höfener, Theomobil e.V., Sendenhorst
 • Marco Holmer, Het Verhalenbedrijf. Bremen

Project-uitvoering:

Project-partners:

 • Caritasverband der Diözese Speyer.
 • Bischöfliches Ordinariat Speyer.

Project-coördinatie:

 • Karl-Ludwig Vollweiler

Wetenschappelijke begeleiding:

 • Akademie Remscheid für Musische Bildung und Medienerziehung e.V.
  • Stephanie Jentgens
  • Gerd Knecht
 • Institut für Praxisforschung und Projektberatung
  • Renate Höfer
  • Florian Strauss