Dat zweemt naar ontij

Concert voor Piano, Slagwerk en Verteller.

In dit project werden verhalenverteller Marco Holmer, slagwerker Arnold Marinissen en pianist Frank Peters samen met de componisten Gertjan Eldering en Rino Christ uitgedaagd om zich in een muzikaal-theatraal avontuur te storten. Dit avontuur startte met een korte maar hevige productieperiode in het laboratorium, en mondde uit in een serie onverwachte ontmoetingen in Het LAB onder de titel “Dit zweemt naar ontij”. De stichting Het Muziekenhuis uit Nijmegen gaf, als producent van het project, de kunstenaars de opdracht mee om het publiek getuige te laten zijn van een spannende en onvoorspelbare muzikale ontmoetingsreis.

Samenwerking

Aan het begin stond vast dat Gertjan Eldering het nieuwe werk “Obool” zou schrijven, en dat het programma steeds zou openen met een, per uitvoering, groeiend feuilleton ingeleid door het werk “Little holes in lots of red” van Rino Christ.
Vervolgens brachten Marco Holmer, Arnold Marinissen en Frank Peters hun repertoire en hun expertise samen en creëerden een voorstelling die meer omvatte dan de optelsom van ieder bijdragen.
Behalve de stem in allerlei gedaantes passeerden een verscheidenheid aan instrumenten de revue: een piano, koebellen, een zingende zaag, walkie-talkies en een snorrebot, toeters en bellen en een vibrafoon.

Programma

Naast de nieuwe werken van Gertjan Eldering en Rino Christ werden in het programma een mix van stukken voor één, twee of drie spelers uitgevoerd. Arnold Marinissen schreef “Miniatuur V”. Een werk waarin een boekenkast omvalt, geslalomd wordt door de pianoliteratuur van de afgelopen honderd jaar en een vreemde collectie geluidmakers een cantus firmus levert. Daarnaast speelden zij: “Songs I-IX” van Stuart Smith, Hanna Kulenty’s hypnotiserende “Circle”. Klaus Huber’s “Ein Hauch von Unzeit”, “Rebonds B” van Iannis Xenakis, “Pianosonate II” van Galina Oestvolskaja en een aantal oud-Gelderse sagen, bewerkt en verhaalt door Marco Holmer.

Uitvoering

Het project werd uitgevoerd in het najaar van 2004. Voorstellingen werden gegeven in Ede, Doetinchem, Velp en Nijmegen in het kader van Theater Onverwacht.

 • Slagwerk: Arnold Marinissen,
  studeerde slagwerk bij Wim Vos en Luuk Nagtegaal aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
 • Piano: Frank Peters,
  studeerde bij Janine de Mever aan de Arnhemse Hogeschool voor de Kunsten en bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.
 • Verteller: Marco Holmer,
  studeerde aan de Theater-school in Arnhem.
 • Productie: Stichting Het Muziekenhuis Nijmegen.
 • Ondersteuning: SKCG Theater Onverwacht.