Vakgebied Verhalen

Bronnen van verhalen

Nederlandse Volksverhalenbank
Een database met volksverhalen van het Meertensinstituut. De Nederlandse Volksverhalenbank bevat momenteel 31601 verhalen. U kunt hier zoeken naar historische en hedendaagse sprookjes, sagen, legenden, moppen, raadsels en Broodje Aap-verhalen.
Digitale bibliotheek
De online bibliotheek van de stichting “De digitale bibliotheek voor de nederlandse letteren” met veel oudere verhalen en gedichten.
Volksverhalenalmanak
Een verhalendatabank met volksverhalen. Een kalender met verhalen die betrekking hebben op de (feest)dag. De almanak is een initiatief van de stichting Beleven.
Vlaamse Volksverhalenbank
De Vlaamse volksverhalenbank verzamelt online verhalen uit verschillende delen van Vlaanderen. Een (gestaag) groeiend overzicht van verhalen op initiatief van de K.U.Leuven Faculteit Letteren. Met een handige zoek faciliteit.
Loreley Verhalen
Deze site bevat meer dan 200 verhalen die een beetje apart zijn. In Nederland noemen we dergelijke verhalen “broodje-aap” verhalen.
Verhaaltjes voorlezen
Verhaaltjes voorlezen is een site met elke dag een nieuw “verhaal van de dag” voor kinderen van 3 t/m 8 jaar. Ook vind u een aantal thematische verhalen over voor kinderen belangrijke momenten.
Gutenberg-de
Het literatuurarchief Gutenberg. Klassieke (rechtenvrije) literatuur in de Duitse taal, met ruim 5000 sprookjes, sagen en fabels.
Merkels Erzählkabinett
In het vertelkabinet van Prof. Dr. Johannes Merkel van de universiteit van Bremen vind u een schatkist vol verhalen gericht op het basisonderwijs. In de afdeling “Vom Erzählen” ook artikelen over vertellen aan en met kinderen. (Duitstalig)
Urban Legends Reference Pages
Informatie over, voorbeelden en de achtergronden van bekende en onbekende stadslegenden. (Engelstalig)
Spirit of Trees
Spirit of trees is een website geheel gewijd aan de magie van bomen. Een mooie collectie verhalen met bomen in de hoofdrol is daar een onderdeel van. (Engelstalig)
Aesop Fables
Grote online verzameling van de fabels van Aesopus. De site bevat ook gesproken fabels. (Engelstalig)
Story Save
De Canadese website Story Save stelt zich tot doel om de stemmen en de verhalen van oudere verhalenvertellers te archiveren. Een uniek project.
Project Grimm
Europese verhalenvertellers vieren het Grimm-jaar 2012. (Engelstalig)
Koningklijke Bibliotheek online
Op deze website zijn boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek te vinden. Het betreft uitgaven op het gebied van taal, cultuur, geschiedenis en wetenschap uit de periode van 1700 – 1870.