Inhoud verhalen workshop

Een interactieve lezing over het vertellen van verhalen.

Inhoud verhalen workshop

“Gewoon kraaltjes rijgen” demonstreert het ontstaan van de vertelkunst.
De verhalenverteller start met het vertellen van een spannend verhaal. Vervolgens legt hij uit hoe dat spannende verhaal is ontstaan: in het begin was er een idee en daaraan werden, net als bij een ketting, allemaal gebeurtenissen vastgeknoopt. Net zo lang tot het verhaal goed of slecht afliep en daarna helemaal klaar was.
Dit voorbeeldverhaal dient daarna als model voor de verklaring van een aantal basisbeginselen van verhalen vertellen en presenteren.

Vertelkeuken

Nadat de luisteraars dit kijkje in de keuken van het verhalen vertellen hebben meegemaakt, worden zij uitgedaagd om, samen met de verteller, al fröbelend met afbeeldingen, voorwerpen en woorden, een nieuw verhaal te bedenken. Dat verhaal kan vervolgens, in de dagen daarna, de wereld ingestuurd worden.
Tussen de activiteiten door is er ruimte voor het luisteren naar korte verhalen, en aan het slot is er de gelegenheid om, twintig minuten lang, aan de verteller vragen te stellen.
De antwoorden vormen dan “de ware geschiedenis van een beroemde verhalen verteller……”, of tenminste een bijna echte leugen.

Praktische gegevens:

Duur activiteit: 1,5 à 2 uur (afhankelijk van de omstandigheden in te korten of uit te breiden)
Doelgroep: Volwassenen en -in een aparte versie- kinderen.