Die Klänge der Stadt

Een rondleiding door een virtuele stad.

Met de ogen dicht is de stad het mooiste. Het dagelijkse geruis wordt dan ineens muziek en de gesprekken van de voorbijgangers veranderen in verhalen.
Voor de voorstelling “Die Klänge der Stadt”; nodigden Marco Holmer, Julia Klein, Katharina Ritter, en Arnold Marinissen hun toeschouwers uit om hen te volgen op een wandeling door een virtuele stad.

Gasometer

Die wandeling vond plaats in een bijzondere omgeving. De industrie-kathedraal “Der Gasometer” in Oberhausen. Vertellers en publiek zaten midden in een ruimte van 115 meter hoog en 70 meter doorsnee. De schijnbare eindeloosheid van de ruimte; de belichting door de sterrenhemel boven in de koepel, en de zevenvoudige echo, zorgden ervoor dat het publiek ademloos luisterde.
“Een geslaagde synthese tussen de concentratie bij het beluisteren van de vertellers en de ontspanning tijdens de muziekpassages en vooral bij de blik naar boven op de prachtige sterrenhemel” merkte bezoekster Birgit Erlenkamp op.

Muziek-vertel-collage

De vertellers selecteerden voor deze avond verhalen die elk een andere kijk op de stad onthulden:
“‘s Avonds ziet de wereld er door de brievenbus heel anders uit.”
“Vaak begint het met een klein, geheim, bijna kinderlijk spel.”
“De vrouw van de 3e etage zag op een morgen op de deurmat een grote bruine kever.”
Tussen en bij deze verhalen speelde slagwerker Arnold Marinissen zes composities, waarin de atmosfeer van de stad en de geluiden van de verhalen, hoor- en voelbaar werden.
Drie van deze composities gingen op die avond in première: Ninety-Two Falls No 1 van Anthony Fiumara, A & B Teil III van Claudio Baroni, en Miniatuur VI van Arnold Marinissen.

Uitvoering

De voorstelling werden gemaakt op verzoek van het Kulturbüro van de gemeente Oberhausen en vond plaats in het kader van het vertelfestival “Erzähl mir Was 2006″

  • Verteller: Marco Holmer (NL), studeerde aan de Theaterschool in Arnhem.
  • Vertelster: Julia Klein (D) studeerde aan de Theaterakademie der Spielstadt Ulm
  • Vertelster: Katharina Ritter (D) kwam via enige omwegen in 1997 tot de kern van haar kunstuitoefening. Zij vertelt verhalen en schrijft kinderboeken
  • Slagwerk: Arnold Marinissen (NL) studeerde slagwerk bij Wim Vos en Luuk Nagtegaal aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
  • Productie: Het Verhalenbedrijf

U kunt de CD met de life-opname van de voorstelling bij het Verhalenbedrijf bestellen.