Casa Fantastica

Een belevingsproject voor kinderen uit de wijk Malburgen in Arnhem

De Arnhemse wijk Malburgen wordt tussen 2000 en 2015 op alle fronten opgeknapt. Om ook de Malburgse kinderen bij de veranderingen in hun wijk te betrekken, hebben Stichting Circus Poehaa en het Verhalenbedrijf, in opdracht van Volkshuisvesting Arnhem, het project Casa Fantastica ontwikkeld.
Casa Fantastica is een multidisciplinair kunst- en belevingsproject voor kinderen van de basisscholen uit de wijk Malburgen. Tijdens het project zijn de kinderen de architecten van hun eigen ideeën over verhuizen, wonen en vernieuwing. De kinderen worden gestimuleerd en begeleid door theatermakers, beeldend kunstenaars en natuurlijk de leerkrachten van hun school.

Voorstelling

Het project startte elk jaar met een voorstelling voor alle schoolklassen tijdens het spiegeltentfestival. Deze voorstelling was de start van en de inleiding op de projectactiviteiten.
In 2003 maakten de theatermakers Marco Holmer en René Hildesheim in dat kader de voorstelling “Broers” rond het thema verhuizen.
In 2004 wekten zij mevrouw Netjes en meneer Poulidor tot leven. Zij verhuisden en werden de nieuwe bewoners van de appartementen aan de Kamillelaan 95-1 en 97-1 in Malburgen-oost
Tijdens de voorstelling werd de toeschouwers al snel duidelijk dat die twee aparte bewoners bij de inrichting van hun huis dringend hulp nodig hadden.
Gelukkig stelden twee klassen van de Monchyschool hun kwaliteiten als binnenhuisarchitect ter beschikking. Twee droomappartementen zouden het resultaat zijn!

Inrichting

Geen tekeningen, geen maquettes, geen knutselen! De leerlingen realiseerden hun ideëen in de realiteit. Schaal ëén op één.
In twee door Volkshuisvesting ter beschikking gestelde appartementen werkten zij, samen met beeldend kunstenaars, aan de inrichting van de twee woningen. De leerlingen probeerden de wensen van mevrouw Netjes en meneer Poulidor zo goed mogelijk in te schatten en de atmosfeer van de woning op hun persoonlijkheid af te stemmen. Zo ontstonden de schoenenkast, de ideeënkamer, de dansruimte, de gereedschapskamer, de krantenkeuken en de silhouettenmuur. De huizen werden “onthuld” tijdens twee open dagen voor alle buurtbewoners, op 26 en 27 november 2004.

Website

Van het ontwerpproces werd verslag gedaan op de Casa Fantastica-website.
Door in deze virtuele appartementen rond te wandelen, konden alle scholen en belangstellenden de vorderingen volgen. Bovendien waren daar de belevenissen van mevrouw Netjes en meneer Poulidor via de antwoordapparaten, de tv-schermen en het fotoalbum te volgen.

Deze website werd voor het project ontwikkeld door Rosanne van Klaveren  en Marco Holmer van Het Verhalenbedrijf.

U kunt de CD-Rom met de het materiaal van de website bestellen bij het Verhalenbedrijf